Beste donateur,

De wereld is sinds onze laatste boomplantweek, begin 2020, totaal veranderd. Sommigen van ons hebben dierbaren verloren, zelf te maken gehad met het virus of hebben op andere manieren te lijden onder deze onwerkelijke situatie. Nog niet zo heel lang geleden waren we ons ook niet zo bewust van de vele voorrechten die we hadden. Het voorrecht om menselijk contact te hebben, het samenzijn van met familie en vrienden of in het geval van Riforest een bezoek aan de Rif om bomen te planten. Met zijn allen zullen we geduld moeten hebben en ervan overtuigd zijn dat er betere tijden aan zullen breken. 

Deze tijd is voor velen ook een tijd van reflectie en besef dat we als mens veel voorzichtiger om moeten gaan met de aarde. Wij en onze voorouders zijn al veel te lang bezig met het verstoren van het evenwicht zoals we kunnen zien in de vele kale heuvels en bergen van Marokko. Uit barmhartigheid krijgen we gelukkig nog de tijd om datgene te doen wat er in onze macht ligt.

Voor jou als donateur betekent het onder andere dat jij erin gelooft dat we het evenwicht weer kunnen herstellen. Jij hebt al bijgedragen aan het vergroenen van een gebied waar vergroening hard nodig is. We hopen dat je Riforest blijft steunen. Dat de bomen heel veel goeds mogen brengen voor iedereen en dat de betere tijden niet al te lang op zich zullen laten wachten.

In deze nieuwsbrief brengen we jou op hoogte van de plannen voor de komende boomplantweek, staan we stil bij de challenge van Roos de Bruijn-Bingley en vragen wij jou om jouw (geboorte)dorp op de kaart te zetten.

Hartelijke groet,
Aziz Kaouass
Voorzitter Stichting Riforest


Boomplantweek nieuwe aanpak

In de afgelopen jaren hebben we jaarlijks een boomplantweek georganiseerd. Een week waarin wij vanuit Riforest in de Rif aanwezig waren om ervoor te zorgen dat de boomdonaties op de plekken terecht kwamen waar ze hard nodig waren. Helaas kunnen we er dit jaar niet van uitgaan dat het ons lukt om erbij te zijn. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat we dit jaar geen fruitbomen zullen laten planten. In de afgelopen jaren hebben we een degelijk netwerk opgebouwd van betrouwbare mensen en lokale organisaties. Met deze mensen gaan we het planten dit jaar op afstand organiseren.

Dit jaar gaan we het planten ook verdelen over de komende vier maanden, van eind november tot februari. Wellicht dat ook de situatie veranderd en dat er mensen vanuit Riforest toch aanwezig kunnen zijn in februari.

Minimaal 15.000 fruitbomen in 20 dorpen

Begin van dit jaar hebben we ruim 5.000 fruitbomen kunnen verdelen over zeven dorpen. Met de boomdonaties die er tot nu toe binnen gekomen zijn zullen we minstens 15.000 fruitbomen kunnen verdelen. Maar we hopen dat aantal nog flink te verhogen de komende maanden. De Rif is een relatief groot gebied waar nog veel geplant kan worden. We hopen dan ook van harte dat jij nog mogelijkheden hebt om nog een fruitboom te doneren of deze nieuwsbrief te delen. Doneren kan via het formulier aan de linkerkant. Wil je ook een certificaat ontvangen dan kan je dat op deze pagina doorgeven.


Roos de Bruijn-Bingley - leven vanuit het hart

Er zijn zo van die gebeurtenissen die alleen gebeuren als je met het juiste bezig bent. Het contact met Roos de Bruijn-Bingley is een mooi voorbeeld van zo’n bijzondere gebeurtenis. Roos heeft zich een tijdje terug voorgehouden om een challenge aan te gaan.  Een jaar lang, dagelijks op een creatieve manier een hart maken en deze te verspreiden via social media. Dit met de intentie mensen in deze onzekere tijden bijna letterlijk een hart onder de riem te steken.  

Dat alleen vond Roos niet genoeg. Het beeld dat het coronavirus de longen aantast associeerde zij ook met het trieste feit dat we als mensen ook de longen van de aarde aantasten, bijvoorbeeld door het kappen van oerwouden. Maar optimistisch als Roos is zag zij ook de oplossing in het probleem. De longen van de aarde zijn te herstellen door het aanplanten van bomen.  En zo kwam Roos in een zoektocht naar organisaties die zich bezig houden met het planten van bomen uit bij Riforest.

Ondertussen zijn we al enkele weken verder een heeft Roos al vele harten gemaakt en verspreid. We hopen dat jij ook benieuwd bent naar haar creaties en Roos volgt en haar harten deelt in jouw netwerk.


Vrijwilligers gezocht

Riforest is een vrijwilligersorganisatie waarbij de focus ligt op het herstellen van de uitgeputte landbouwgronden in de Rif. In de huidige situatie doen we dat met vijf bestuursleden en enkele vrijwilligers.

Wij denken dat we nog veel meer kunnen bereiken als we nog meer hulp zouden krijgen. Op dit moment zijn wij specifiek op zoek naar mensen die ons willen helpen met social media en mensen die ons kunnen helpen bij het contact met donateurs. Dat kan als vrijwilliger of eventueel binnen een stageopdracht.

Heb jij misschien een paar uur in de week over om Riforest een stap verder te helpen? Ken je misschien mensen die geïnteresseerd zijn of wellicht op zoek zijn naar een stageplek? Neem dan contact op via het contactformulier of telefonisch (06 2827 9978)


Zet jouw (geboorte)dorp op de kaart

Veel mensen in Nederland en Vlaanderen hebben een relatie met de Rif. Zijzelf, hun partner, hun ouders, grootouders zijn er geboren. Mensen hebben ook nog vaak familiebanden en zullen er ook nog af en toe komen. Binnen Riforest zijn we ervan overtuigd dat deze banden erg belangrijk zijn om het gebied te herstellen. 

Voor heel veel families hier is het de gewoonste zaak van de wereld dat ze hun familieleden in de Rif op financieel vlak helpen. We hopen natuurlijk dat deze hulp blijft. Maar daarnaast hopen we vanuit Riforest dat er ook een meer structurele en duurzame vorm van hulp op gang komt.Geef de mensen geen dirhams om olijfolie te kopen, maar geef ze een olijfboom en koop de heerlijke biologische olijfolie, die ze over hebben, van deze mensen.

Vanuit Riforest hebben we allemaal de droom de Rif gedurende ons leven een klein stukje groener te maken. We zullen er alles aan doen om zoveel mogelijk bomen te laten planten over zoveel mogelijk dorpen in de Rif. Daar zullen we niet mee ophouden en hopelijk blijft Riforest nog veel langer bestaan dan dat wij hier op deze aarde nog mogen blijven. Aan de andere kant zijn we er ook van overtuigd dat we op een decentrale manier veel meer effect kunnen hebben. Wat als jij zelf aan de slag gaat in jouw eigen dorp? Net zoals wij jaren terug zijn gestart in onze geboortedorpen? 

Het enige dat ervoor nodig is, is een eerste stap. Een eenvoudig eerste stap. Verzamel boomdonaties in jouw eigen kring en neem contact op met iemand in jouw dorp die ervoor kan zorgen dat er fruitbomen ingekocht worden en verspreid worden onder de families in het dorp. 

Samen met Riforest Naast de mogelijkheid dat je het zelfstandig organiseert zijn wij vanuit Riforest ook meer dan bereid je te helpen daar waar mogelijk. We streven ernaar om de donaties over zoveel mogelijk dorpen te verdelen. Jij kan jouw dorp aanmelden en als er voldoende donaties zijn kunnen we ervoor zorgen dat we fruitbomen in jouw dorp laten bezorgen. Het enige dat we dan nodig hebben is een contactpersoon in het dorp die ervoor zorgt dat de fruitbomen uitgedeeld worden en dat we wat beeldmateriaal ontvangen van het uitdelen en het planten. 

Staat jouw (geboorte)dorp binnenkort ook op deze kaart??